Je ziet het steeds vaker: mensen die loondienst combineren met ZZP werk. Die combinatie biedt heel veel kansen. Zo heb je een flink stuk meer financiële zekerheid en heb je de luxepositie om je eigen projecten te kiezen. Toch mag je een hoop dingen ook niet vergeten zoals je administratie, belastingen, aftrekposten en de toestemming van je werkgever om überhaupt te ZZP’en. In dit artikel geven we antwoord op al jouw vragen.
Waarom ZZP’er worden naast een baan in loondienst?
Je hebt al een baan en dus een vast inkomen. Hiernaast ZZP’en betekent dus dat je financieel stabiel en goed zit. Ook profiteer je dik van de vrijheid om echt voor het werk te kiezen wat je leuk vindt. Alleen dit zijn al redenen genoeg om naast je baan voor jezelf te beginnen.
De voordelen op een rijtje
- Je blijft genieten van je vaste inkomen. En dat terwijl er zelfs extra inkomsten bijkomen.
- Je bevindt je echt in een luxepositie omdat je de opdrachten kan kiezen die je blij maken. Op die manier kan jij alleen maar groeien in je vaardigheden.
- Je hebt alle ruimte om het ondernemerschap te ontdekken. Misschien bevalt het ZZP’en je zo goed dat je denkt: dit wil ik fulltime!
De nadelen van ZZP naast loondienst
Toch zijn er wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. We willen het eigenlijk geen nadelen noemen, maar een ander woord hebben we er niet voor.
- Je moet uitkijken dat je het jezelf niet te druk maakt. Want dat kan erin sluipen als je nog meer doet wat je leuk vindt.
- Je krijgt een complexere belastingaangifte, omdat je twee inkomensstromen hebt.
- Je werkgever kan er wat minder blij mee zijn dat je als ZZP’er werkt naast je baan. Dit kan voor conflicten zorgen.
Onze conclusie: ZZP naast loondienst biedt heel veel kansen, maar een planning en duidelijk afspraken maken is cruciaal.
Stappenplan starten als ZZP’er naast een baan in loondienst
Een goed begin is het halve werk! En bij een goed begin hoort ook een goede voorbereiding. Want alleen zo start je succesvol als ZZP’er naast je baan. Volg dit stappenplan en je komt er wel.
Stap 1 – Controleer je arbeidsovereenkomst
Pak je arbeidsovereenkomst erbij en check of ondernemen naast je baan is toegestaan. Wordt er gesproken over een concurrentie- of nevenwerkzaamhedenbeding? Overleg het dan eerst met je werkgever om misverstanden te voorkomen.
Stap 2 – Schrijf je in bij de KvK
Alle lichten op groen? Schrijf je dan in met je bedrijf bij de Kamer van Koophandel (KvK). Na je inschrijving ontvang je het btw-nummer van je bedrijf. Dat maakt je officieel ondernemer en betekent dat je mag ondernemen.
Stap 3 – Regel je administratie & Vind een boekhouder!
Zorg voor een helder financieel overzicht. Daar word je zelf blij van, maar ook je boekhouder vindt dat prettig. Je houdt het al overzichtelijk door:
- het openen van een zakelijke rekening, speciaal voor jouw bedrijf.
- boekhoudsoftware te gebruiken om je inkomsten, uitgaven en btw-aangiften bij te houden.
- een boekhouder in de hand te nemen voor de beste en professionele ondersteuning.
Stap 4 – Fiscale verplichtingen
Er is een kans dat je btw-plichtig bent en dus inkomstenbelasting moet betalen over je extra inkomen. Wees hier dus op voorbereid. Scheelt je een hele hoop verrassingen.
Stap 5 – Maak een tijdsplanning
Heel leuk al die ondernemersplannen, maar je moet er wel tijd voor hebben. Reserveer dus de tijd voor bijvoorbeeld je opdrachten en administratie. Oh ja, vergeet je ook niet een beetje tijd vrij te houden voor ontspanning? Zo voorkom je overbelasting.
Hoeveel belasting betaal je als ZZP’er naast loondienst?
Hoeveel belasting je precies betaalt, hangt af van je totale inkomen. Je betaalt belasting over je gecombineerde inkomen en eventueel de btw over je facturen. Zorg ervoor dat je facturen kloppen en je btw-aangifte netjes op tijd doet.
Inkomstenbelasting berekenen ZZP naast loondienst
Als je een extra inkomen hebt, dan wordt alles belast in box 1 van de inkomstenbelasting. Dat geldt voor het loon dat je krijgt en de winst die je genereert uit je bedrijf. Hoeveel belasting je betaalt, hangt af van wat je jaarlijks verdient. Dingen als de zelfstandigenaftrek en de mkb-winstvrijstelling kunnen zorgen dat je minder belasting hoeft te betalen.
Belangrijke tip van ons: Zet een deel van je inkomsten apart voor de Belastingdienst. Zo heb je altijd geld apart staan en voorkom je financiële verrassingen.
Wil je exact berekenen hoeveel belasting je betaalt? Gebruik onze handige rekentool hieronder om direct inzicht te krijgen in jouw situatie!
Let op of je in aanmerking komt voor ZZP aftrekposten
Als ZZP’er kun je mogelijk gebruik maken van deze belastingvoordelen:
- Zelfstandigenaftrek: Je komt hiervoor in aanmerking als je minimaal 1.225 uur per jaar aan je onderneming besteedt.
- Startersaftrek: Dit geldt voor beginnende ondernemers in de eerste jaren.
- Mkb-winstvrijstelling: 14% van je winst is vrijgesteld van belasting.
Dus… houd je uren en administratie goed bij. Want dat vindt de Belastingdienst wel zo fijn!
Veelgestelde vragen over ZZP’en naast loondienst
Mag ik van mijn werkgever ZZP werk doen?
In veel gevallen staat er een clausule in je arbeidscontract die nevenwerkzaamheden zoals ZZP’en beperkt. Bespreek je plannen dus vooraf met je werkgever en maak hierover duidelijke afspraken met elkaar. Dat is voor iedereen het beste.
Wat als ik niet genoeg uren maak?
Wanneer je minder dan 1.225 uur per jaar maakt, dan mis je belangrijke belastingvoordelen zoals de zelfstandigenaftrek. Dat kan je dus geld besparen.
Moet ik een aparte verzekering afsluiten als ik ga ZZP’en?
Goed om te weten: als ZZP’er ben je niet automatisch verzekerd voor arbeidsongeschiktheid. Overweeg daarom een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Scheelt je ook een hoop gedoe, mocht er iets gebeuren.
Hoe combineer ik efficiënt ZZP en loondienst?
Het magische woord is: balans. Zorg ervoor dat je als ZZP’er:
- realistische doelen stelt die dus haalbaar zijn
- een strakke en realistische planning maakt
- genoeg rust neemt, je hebt het namelijk al druk genoeg.
En maak gebruik van tools zoals agenda’s en boekhoudsoftware om georganiseerd te blijven. Nu we het er toch over hebben, heb je ons aanbod in software al bekeken? MoneyMonk
De toekomst: van parttime ZZP naar fulltime ondernemen?
Past het ondernemen bij je? Overweeg dan echt het volledige ondernemerschap. Bouw een vaste en vooral stabiele klantenkring. En niet te vergeten: zorg dat je genoeg geld apart hebt staan voordat je deze stap zet.
Dus: ZZP’en naast je baan biedt kansen voor financiële zekerheid en je persoonlijke groei. Wel is het heel belangrijk om verantwoordelijkheid en organisatorisch vermogen mee te nemen. Met de juiste voorbereiding en afspraken kun je succesvol beide werelden combineren.