Grijs kenteken auto – wat is het en welke voordelen heb je?

Grijs kenteken auto
Inhoudsopgave

Deel

Als ondernemer loont het om slimme keuzes te maken voor je zakelijke vervoer. Een grijs kenteken kan bijvoorbeeld een interessante optie zijn als je een bestelauto gebruikt. Maar wat houdt het precies in? Welke belastingvoordelen kun je ermee behalen? En zitten er ook haken en ogen aan? In dit artikel vertellen we je alles over het grijze kenteken, de regels die erbij horen en of jij ervoor in aanmerking komt.

 

Wat is een grijs kenteken?

Een grijs kenteken is speciaal bedoeld voor bestelauto’s die zakelijk worden gebruikt. Vroeger kon je deze voertuigen herkennen aan hun grijze kentekenplaten. Tegenwoordig rijden ze gewoon rond met gele kentekenplaten. Het verschil is simpel. Een specifieke V of B in de kentekencode, waarmee ze nog steeds hun unieke status behouden.

Auto’s met een grijs kenteken krijgen van de Belastingdienst een fiscaal voordeel. Ondernemers betalen dan minder belasting wanneer ze hun bestelauto zakelijk registreren. Voor niet-ondernemers zit dit voordeel er meestal niet in. Toch zijn er enkele uitzonderingen waar we later op ingaan.

Voordelen 

Een grijs kenteken kan jou als ondernemer met een zakelijke bestelauto flink wat belastingvoordeel opleveren. De belangrijkste voordelen op een rijtje:

  • Vrijstelling of verlaging van BPM bij de aanschaf van een nieuwe bestelauto
  • Lagere wegenbelasting dan bij een personenauto
  • Btw-teruggave op aanschaf en onderhoud
  • Geen bijtelling voor privégebruik (zolang je maar onder de 500 kilometer per jaar blijft)

Dit kan jou als ondernemer jaarlijks wel honderden tot duizenden euro’s besparen.

Nadelen 

Een grijs kenteken heeft veel voordelen. Maar er zijn ook nadelen en beperkingen om rekening mee te houden als ondernemer.

  • Niet elke auto komt in aanmerking. Het voertuig moet namelijk voldoen aan de eisen van de Belastingdienst en de RDW.
  • Zakelijk gebruik is verplicht. Minimaal 10% van je gereden kilometers moet zakelijk zijn.
  • Geen achterbank toegestaan. De laadruimte van de auto moet een vaste wand hebben en mag geen extra zitplaatsen bevatten.
  • Privégebruik heeft financiële gevolgen. Want bij meer dan 500 kilometer privégebruik per jaar geldt een bijtelling.

Gebruik je de auto ook privé? Dan is een sluitende rittenregistratie noodzakelijk om problemen met de Belastingdienst te voorkomen.

 

Regels en voorwaarden voor een grijs kenteken

Niet iedereen kan een grijs kenteken aanvragen. De Belastingdienst en de RDW stellen hier strikte regels aan. Om in aanmerking te komen, moet je aan deze voorwaarden voldoen.

  1. Je bent ondernemer
  • Je staat dus ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KvK)
  • En je bent in het bezit van een actief btw-nummer en doet btw-aangifte
  • Minimaal 10% van je ritten zijn zakelijk
  • Het voertuig staat op naam van je onderneming
  1. Je zakelijke auto moet als ‘bestelauto’ worden erkend

Een zakelijke auto hoeft niet als bestelauto te zijn gekocht. Maar zodra het op een grijs kenteken staat, wordt het volgens de belastingdienst als bestelauto behandeld. En dat betekent dat het moet voldoen aan de volgende eisen:

  • Een laadruimte van minimaal 125 cm lang met een vaste scheidingswand tussen cabine en laadruimte
  • Geen extra zitplaatsen achterin (behalve voor taxi’s of medische voertuigen)
  • De laadruimte mag niet toegankelijk zijn vanuit de cabine
  • Voldoen aan de fiscale inrichtingseisen van de Belastingdienst

Voldoe je als ondernemer niet aan deze regels? Dan kan de Belastingdienst een naheffing opleggen en moet je onder meer alsnog een hogere wegenbelasting betalen.

 

Waarom heet het een grijs kenteken?

De term ‘grijs kenteken’ stamt uit vroegere tijden. Tot 1999 kregen bestelauto’s en bedrijfswagens namelijk daadwerkelijk grijze kentekenplaten. Zo waren ze direct te onderscheiden.

Vandaag de dag rijden deze voertuigen gewoon met gele platen rond. Maar de naam is blijven hangen. Je herkent een grijs kenteken tegenwoordig aan een specifieke V of B in de kentekencode.

 

Grijs kenteken voor particulieren: kan dat?

Veel mensen vragen zich af of ze als particulier een grijs kenteken kunnen aanvragen. In de meeste gevallen is dat niet mogelijk. Dit komt omdat de belastingvoordelen specifiek voor ondernemers bedoeld zijn.

 

Conclusie

Een grijs kenteken is hét geheime wapen voor ondernemers die hun bestelauto zakelijk inzetten. Je krijgt lagere BPM, minder wegenbelasting en zelfs een fijne btw-teruggave.

Maar let op: je moet wel aan de eisen van de Belastingdienst en de RDW voldoen. En als je de auto privé gebruikt, kan de bijtelling zomaar je feest verstoren.

Heb je hierover meer hulp nodig?

Wij helpen je graag verder!

Mahmut Buyukharman Blogs Foto

Mahmut Buyukharman

Boekhouder

Deel

Verstuur
1
💬 Hulp nodig? We reageren snel!
Hey Van Passe! Ik heb een vraagje, zou je mij kunnen helpen? Namelijk…