Als zzp’er moet je meestal btw aan je klanten rekenen en het afdragen aan de Belastingdienst. Maar er zijn gevallen waarin je bent vrijgesteld van btw. Dat kan voordelig zijn, maar het komt wel met bepaalde regels en beperkingen. In dit artikel vertellen we je wanneer je als zzp’er btw-vrijstelling hebt, welke soorten er zijn en waar je rekening mee moet houden.
Wanneer ben je btw-plichtig als zzp’er?
De meeste zzp’ers zijn verplicht om btw te betalen (btw-plichtig). Dit betekent:
- Je rekent btw op je facturen
- Je doet ieder kwartaal (of maand/jaar) btw-aangifte
- Je kunt btw op zakelijke kosten terugkrijgen
Maar er zijn wel uitzonderingen. In sommige gevallen hoef je namelijk geen btw te rekenen. Dit wordt een btw-vrijstelling genoemd. Daarover vertellen we je graag meer.
Wat is een btw-vrijstelling?
Met een btw-vrijstelling hoef je geen btw aan je klanten te rekenen. Meestal doe je dan ook geen btw-aangifte. Het nadeel hieraan is wel dat je dan ook geen btw kunt terugkrijgen op je zakelijke kosten. Er zijn twee manieren waarop je als zzp’er btw-vrijgesteld kunt zijn.
- Je levert een dienst die vrijgesteld is van btw. Denk dan aan een dienst in de zorg, het onderwijs of de financiële sector
- Je maakt gebruik van de kleineondernemersregeling (KOR). (Daar vertellen we je later meer over).
Voordelen
- Je doet geen btw-aangifte
- Je administratie is eenvoudiger
- Je bent interessanter voor particuliere klanten (omdat je dus geen btw rekent)
Nadelen
- Je kunt geen btw terugkrijgen op zakelijke kosten of investeringen
- Je komt minder professioneel over in sectoren waar btw normaal is
- Het is minder voordelig als je veel kosten maakt of veel zakelijke klanten hebt
Vrijgestelde branches en bedrijfsactiviteiten
Bepaalde beroepen en sectoren zijn automatisch vrijgesteld van btw. Je hoeft hiervoor niets dan aan te vragen. Je valt er gewoon onder zodra je die dienst levert. Dit geldt onder andere voor:
-
Zorgverleners: Denk aan huisartsen, fysiotherapeuten, psychologen en verloskundigen. Ook sommige alternatieve therapeuten vallen hieronder (mits erkend).
-
Onderwijs: Geef je bijles of cursussen in schoolvakken of werk je bij een erkende opleidingsinstelling? Dan is dat vaak vrijgesteld van btw.
-
Kunst & cultuur: Artiesten, schrijvers en sommige culturele instellingen hoeven geen btw te rekenen, als ze aan de voorwaarden voldoen.
-
Financiële diensten: Hypotheekadvies, verzekeringen en beleggingen vallen onder de btw-vrijstelling.
-
Kinderopvang & religie: Ook kinderopvangorganisaties en geestelijke dienstverleners zijn meestal vrijgesteld.
Let op: er kunnen extra voorwaarden per branche zijn. Ben je dus niet zeker of jouw dienst btw-vrijgesteld is? Vraag dit dan na bij je boekhouder of kijk op de website van de Belastingdienst.
Btw-vrijstelling voor kleine ondernemingen via de KOR
De kleineondernemersregeling (KOR) is een btw-vrijstelling voor ondernemers met een jaaromzet van maximaal €20.000 (exclusief btw). Goed om te weten dus. Als je gebruik maakt van de KOR:
- Reken je geen btw meer aan je klanten
- Vraag je geen btw meer terug
- Doe je geen btw-aangifte meer
Deze regeling geldt voor minimaal drie jaar (of totdat je boven de omzetgrens uitkomt). Je moet je wel actief aanmelden bij de Belastingdienst. Meer details hierover lees je in ons andere artikel over de kleineondernemersregeling (KOR).
Hoe zet je btw-vrijstelling op je factuur?
Wanneer je bent vrijgesteld van btw, dan geef je dit duidelijk aan op je facturen. Bijvoorbeeld:
- “Btw-vrijgesteld op basis van artikel 11 van de Wet op de omzetbelasting”
- Of: “Deze dienst is btw-vrijgesteld; er wordt geen btw berekend”
Je zet dus geen btw-percentage of -bedrag op de factuur, maar vermeldt wel het totaalbedrag dat je rekent.
Btw-vrijstelling aanvragen of niet?
Btw-vrijstelling kan een handige regeling zijn, maar het is niet voor iedere ondernemer de juiste keuze. Als je dienst of beroep binnen de vrijgestelde categorie valt, hoef je niets aan te vragen.
Wil je de KOR gebruiken? Dan moet je dit wel aanvragen bij de Belastingdienst, via hun portaal of schriftelijk. Zorg er wel voor dat je je minstens vier weken vóór het begin van een nieuw kwartaal aanmeldt. En houd er dan rekening mee dat de btw-vrijstelling niet altijd voordelig is (zeker niet als je veel investeringen doet of veel zakelijke klanten hebt). Reken van tevoren goed door of het voor jou voordelig is.