Zzp’er worden: 8 belangrijke stappen

zzper worden
Inhoudsopgave

Deel

Wil je als zelfstandig ondernemer aan de slag? Goed idee. Maar voor je begint met ondernemen, is het slim om te weten wat erbij komt kijken. In dit artikel nemen we je mee door de 8 stappen om succesvol zzp’er te worden. Inclusief voordelen, nadelen én praktische tips.

 

1. Onderzoek of zzp’er worden iets voor jou is

Niet iedereen voelt zich prettig als ondernemer. Bedenk of jij het type bent dat zonder vast salaris kan, goed zelfstandig werkt en niet opziet tegen administratie, acquisitie en onzekerheid. Maak bijvoorbeeld een ondernemingsplan en denk na over je werkplek. Veel zzp’ers starten vanuit huis, maar huren kan ook.

 

2. Bepaal je uurtarief

Een goed tarief is de basis van een gezond bedrijf. Kijk naar je kosten, je gewenste inkomen en wat concurrenten vragen. Je kunt werken met:

  • Uurtarief
  • Projectprijzen
  • Abonnementen
  • Resultaatgerichte prijzen

Gebruik eventueel een online rekentool om je minimale tarief te bepalen. Lees hier meer over.

 

3. Beperk je risico’s

Als zzp’er ben je zelf verantwoordelijk. Stel algemene voorwaarden op om afspraken met klanten vast te leggen. Denk na over:

  • Verzekeringen (arbeidsongeschiktheid, aansprakelijkheid, rechtsbijstand)
  • Veiligheidsrisico’s en hoe je die kunt beperken

 

4. Kies je rechtsvorm

De meeste zzp’ers starten met een eenmanszaak, maar een bv kan ook voordelig zijn. De rechtsvorm bepaalt je belastingverplichtingen en je aansprakelijkheid. Gebruik eventueel de KVK Keuzehulp Rechtsvormen om de juiste keuze te maken.

 

5. Schrijf je in bij de KvK

Je inschrijving bij de Kamer van Koophandel is verplicht. Je vult daarbij in wat je doet, bedenkt een bedrijfsnaam en krijgt een SBI-code die jouw bedrijfsactiviteit omschrijft. De KvK regelt automatisch ook je btw-nummer.

 

6. Richt je administratie goed in

Een goede administratie is verplicht én handig. Je ziet hoe je bedrijf ervoor staat en je voorkomt gedoe bij je belastingaangifte. Denk aan:

  • Facturen maken en bewaren
  • Kilometer- en urenregistratie
  • Jaarrekening of winst- en verliesrekening

 

7. Regel je belastingen

Je betaalt btw en inkomstenbelasting. Als je weinig omzet hebt, kun je de KOR (kleineondernemersregeling) overwegen. Ook is het slim om geld opzij te zetten voor je aangiften en voorlopige aanslagen.

 

8. Begin met klanten werven

Zonder klanten geen bedrijf. Begin met netwerken, bouw een website of LinkedIn-profiel, en vraag rond in je omgeving. Vergeet niet duidelijk te communiceren wat je aanbiedt en wat klanten van je mogen verwachten.

 

Voordelen en nadelen van zzp’er worden

Voordelen: Nadelen:
Je bepaalt zelf je werktijden en tarieven Je hebt geen vast inkomen of vangnet
Je kiest je eigen klanten en opdrachten Je bent zelf verantwoordelijk voor belastingen en administratie
Je kunt profiteren van belastingvoordelen zoals startersaftrek en zelfstandigenaftrek. Je moet zelf zorgen voor vangnetten bij ziekte of uitval (zoals verzekering of buffer).

Heb je hierover meer hulp nodig?

Wij helpen je graag verder!

Mahmut Buyukharman Blogs Foto

Mahmut Buyukharman

Boekhouder

Deel

Verstuur
1
💬 Hulp nodig? We reageren snel!
Hey Van Passe! Ik heb een vraagje, zou je mij kunnen helpen? Namelijk…