BTW-aangiftes

Als ondernemer moet je periodiek (meestal elk kwartaal, maar soms maandelijks of jaarlijks) aangifte doen bij de Belastingdienst en de ontvangen BTW afdragen.

Je kunt de BTW die je hebt betaald op zakelijke uitgaven terugvragen via je BTW-aangifte. Dit wordt de voorbelasting genoemd.

Bij het opstellen van een factuur moet je het BTW-bedrag duidelijk vermelden, samen met je BTW-nummer en het totale bedrag inclusief BTW.

Bij handel binnen de EU geldt vaak het verleggingsmechanisme, waarbij de afnemer de BTW afdraagt. Bij handel buiten de EU moet je rekening houden met invoer- en uitvoerregels die de BTW kunnen beïnvloeden.

Als je als ondernemer een lage jaaromzet hebt (onder de €20.000 per jaar), kun je in aanmerking komen voor de KOR, waardoor je minder of geen BTW hoeft af te dragen.

Fouten in je BTW-aangifte kun je corrigeren via een suppletieaangifte of in je eerstvolgende reguliere aangifte.

Als je verkoopt aan particulieren in andere EU-landen, moet je mogelijk buitenlandse BTW in rekening brengen zodra je bepaalde omzetdrempels overschrijdt. Dit valt onder de regels voor afstandsverkopen.

Bij BTW-verlegging betaalt de afnemer de BTW in plaats van de leverancier. Dit is vaak van toepassing bij B2B-transacties binnen de EU of in specifieke sectoren zoals de bouw.

De meeste goederen en diensten zijn belast met BTW, maar er zijn uitzonderingen, zoals bepaalde financiële diensten, verzekeringen, en medische zorg. Je moet nagaan of jouw producten of diensten onder een vrijstelling vallen.

Voor digitale diensten aan particulieren binnen de EU moet je de BTW van het land van de afnemer berekenen en afdragen via de MOSS-regeling (Mini One Stop Shop).

Verstuur
1
💬 Hulp nodig? We reageren snel!
Hi Boekhouder! Ik heb een vraagje, zou je mij kunnen helpen? Namelijk…