Als zzp’er en ondernemer gebruik je je telefoon vaak voor je werk. De kosten voor zakelijk bellen en internet mag je vaak van je winst aftrekken. Maar wat nou als je je telefoon ook privé gebruikt? In dit artikel leggen we je uit welke kosten je mag aftrekken, wanneer dat mag en hoe je dat nou goed regelt.
Wat valt onder zakelijke telefoonkosten?
Zakelijke telefoonkosten zijn alle kosten die je maakt voor bellen en internetten voor je bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan je mobiele abonnement, extra belminuten, kosten in het buitenland en vaste telefonie als je die voor je bedrijf gebruikt. Maar ook een zakelijke telefoon en accessoires zoals een headset of autolader mag je erbij optellen.
Wanneer mag je telefoonkosten aftrekken?
Je mag telefoonkosten gedeeltelijk aftrekken als ze werkgerelateerd zijn. Gebruik je de telefoon alleen zakelijk? Dan mag je alle telefoonkosten aftrekken. Gebruik je de telefoon ook privé? Dan mag je enkel het zakelijke gedeelte aftrekken. Zorg ervoor dat je duidelijk bijhoudt hoeveel je zakelijk en privé belt. Je kunt hiervoor een goede inschatting maken met je belgegevens.
Is je privégebruik van de telefoon minder dan 10%? Dan mag je vaak toch alle kosten aftrekken. Gebruik je de telefoon ongeveer half zakelijk en half privé? Dan verdeel je de kosten eerlijk. Kijk goed naar je bel- en datagebruik om te bepalen welk deel voor werk is. Gebruik die verdeling altijd hetzelfde in je administratie. De Belastingdienst wil dat je redelijke en goede schattingen maakt.
Handige tip: gebruik als het kan een apart abonnement voor je onderneming. Dat maakt het namelijk makkelijker om de kosten te splitsen en zorgt voor een goed overzicht in je administratie.
Wat mag je wel en niet aftrekken?
Wel aftrekbaar:
- Abonnementen voor je zakelijke telefoon
- De kosten voor zakelijk bellen buiten je bundel
- Kosten voor bellen of internetten in het buitenland tijdens werk
- Nieuwe zakelijke telefoons en spullen zoals een oplader
Niet aftrekbaar:
- Kosten voor het privégebruik van je telefoon
- Abonnementen die je enkel privé gebruikt
- Luxe spullen die je niet nodig hebt voor je werk
Gebruik je één telefoon voor zowel werk als privé? Verdeel de kosten dan eerlijk en leg goed uit hoe je dat doet.
Tips voor een sluitende administratie
- Bewaar altijd je facturen: Schrijf erbij welk deel voor werk is. Zo kun je het goed uitleggen als de Belastingdienst ernaar vraagt.
- Gebruik een boekhoudprogramma: Gebruik tools zoals MoneyMonk. Daarmee kun je kosten makkelijk verdelen en bijhouden.
- Betaal je kosten van je zakelijke rekening: Dat maakt je administratie overzichtelijker.
Conclusie
Als zzp’er en ondernemer kun je geld besparen door zakelijke telefoonkosten af te trekken. Maar let wel op dat je privé- en zakelijk gebruik goed uit elkaar houdt en je administratie up-to-date is. Zo voorkom je problemen bij een controle van de Belastingdienst en haal je het meeste uit je zakelijke kosten.