Goedenavond!

Btw verleggen voor zzp’ers – hoe werkt het?

Btw verleggen zzp

Als zzp’er krijg je soms te maken met btw-verlegging. Maar wat houdt dat precies in? Wanneer gebruik je zo’n btw-verlegging, en hoe zorg je dat het juist in je administratie en btw-aangifte staat? In dit artikel leggen we het helder en stap voor stap uit (mét goede voorbeelden).

 

Wat betekent btw verleggen?

Bij btw-verlegging draag jij als leverancier of dienstverlener zelf geen btw af. Want in plaats daarvan schuif je die ‘verantwoordelijkheid’ door naar je klant. Die moet vervolgens de btw aangeven en afdragen via zijn eigen btw-aangifte.

Op je factuur zet je duidelijk dat de btw is verlegd. Maar je rekent geen btw mee in het totaalbedrag. Dit gebeurt vooral veel in de bouw, bij leveringen binnen de EU of als je werkt voor een ondernemer die zelf btw-plichtig is.

 

Wanneer gebruik je btw-verlegging als zzp’er?

Als zzp’er gebruik je de btw-verlegging alleen in specifieke situaties. Hieronder zetten we de meest voorkomende gevallen voor je op een rijtje.

Bij onderaanneming of het uitlenen van personeel in de bouw
Werk je als zzp’er in de bouw en voer je opdrachten uit voor een hoofdaannemer? Dan ben je in dat geval verplicht om de btw te verleggen. Dit geldt ook als je personeel levert aan een andere aannemer. Deze regel is bedoeld om fraude en misbruik tegen te gaan.

Bij leveringen aan ondernemers binnen de EU
Levert je onderneming diensten of goederen aan een bedrijf in bijvoorbeeld Duitsland of België? Dan verleg je de btw naar dat bedrijf (zolang zij natuurlijk een geldig btw-nummer hebben). Op de factuur zet je dat de btw is verlegd en je brengt geen Nederlandse btw in rekening.

Bij opdrachten van buiten de EU
Werk je voor een klant buiten de EU (bijvoorbeeld in het Verenigd Koninkrijk of de Verenigde Staten)? Dan stuur je in dat geval een factuur zonder btw. Zoiets wordt gezien als een niet-belastbare prestatie. Je hoeft in dat geval ook niets aan te geven of te verleggen, maar het valt wél buiten het Nederlandse btw-stelsel.

Bij verkoop van digitale producten of diensten aan bedrijven in de EU
Verkoop je digitale producten zoals e-books, software of online trainingen aan bedrijven in andere EU-landen? Dan geldt de btw-verlegging ook voor jou. Gaat het om verkoop aan particulieren klanten (dus geen bedrijven maar mensen)? Dan moet je juist btw rekenen volgens de regels van het land van de klant – via de One Stop Shop (OSS).

Let op: btw-verlegging is alleen bedoeld voor zakelijke klanten. Check dus altijd of je klant ondernemer is én btw-aangifte doet. Twijfel je? Gebruik het VIES-systeem van de Europese Commissie om het btw-nummer te controleren.

 

Hoe zet je btw verlegd op je factuur?

Op je factuur moet je duidelijk laten zien dat de btw is verlegd. Zet er bijvoorbeeld bij: “Btw verlegd” of “Verlegd volgens art. 12 lid 3 van de Wet op de omzetbelasting 1968”.

Maar let ook op het volgende:

  • Laat het btw-bedrag weg (je rekent het niet).
  • Vermeld het btw-nummer van je klant (dit is verplicht bij buitenlandse klanten).
  • Voeg eventueel een toelichting toe in je algemene voorwaarden (zodat je alles helder hebt).

 

Hoe verwerk je btw verlegd in je btw-aangifte?

Deze omzet meld je in rubriek 3b van je btw-aangifte. Dit is de plek voor leveringen en diensten waarbij de btw is verlegd, binnen Nederland of de EU. Je hoeft hier geen btw over te betalen, maar je moet het bedrag wel netjes doorgeven aan de Belastingdienst.

 

Wat als de btw naar jou verlegd wordt?

Het kan gebeuren dat jij aan de andere kant van de regeling zit. Dan wordt de btw juist naar jou verlegd. Je ontvangt dan een factuur zonder btw, met een duidelijke vermelding erop waaruit blijkt dat de btw is verlegd.

Wat je in dat geval dan doet:

  • Je rekent zelf uit hoeveel btw erbij hoort en geeft dat op in je btw-aangifte (rubriek 2).
  • Heb je recht op aftrek? Dan trek je datzelfde bedrag meteen weer af als voorbelasting.

Dit zie je bijvoorbeeld terug bij diensten die je inkoopt van een freelancer uit het buitenland.

 

Btw verleggen binnen de EU (intracommunautair)

Als zzp’er pas je btw-verlegging toe bij leveringen of diensten aan bedrijven binnen de EU. In dat geval vermeld je dan op de factuur het btw-nummer van de klant. Ook zet je er het volgende bij: > “Intracommunautaire levering, btw verlegd”

Deze omzet vul je in bij rubriek 3b van je btw-aangifte. Ook doe je een ICP-opgave.

 

Wanneer is btw verleggen niet van toepassing?

Btw-verlegging is niet van toepassing in de volgende situaties:

  • Bij particuliere klanten.
  • Wanneer je klant geen btw-aangifte doet.
  • Voor diensten die geen deel uitmaken van de uitzonderingen, zoals normale verkopen binnen Nederland.
  • Als je de kleineondernemersregeling (KOR) toepast en geen btw rekent of aangeeft.

 

Conclusie

Btw verleggen is geen rocket science, maar je moet het wel goed aanpakken. Check dus altijd of alles klopt. Pas ook de juiste regels toe op je factuur en btw-aangifte. En voorkom gedoe door de juiste boekhoudsoftware te gebruiken of gewoon even je boekhouder om hulp te vragen.

Heb je hierover meer hulp nodig?

Wij helpen je graag verder!

Mahmut Buyukharman Blogs Foto

Mahmut Buyukharman

Boekhouder

Deel

Verstuur
1
💬 Hulp nodig? We reageren snel!
Hey Van Passe! Ik heb een vraagje, zou je mij kunnen helpen? Namelijk…